Naši pověřenci se často potýkají s “tvrdými oříšky”. Nakonec je ale vždycky rozlousknou

Pět let projektu pověřence pro ochranu osobních údajů, kterou SMS-služby poskytují, si zaslouží malé a milé ohlédnutí. Třeba v podobě následující ankety mezi našimi pověřenci, kterých jsme se zeptali, s jakým „oříškem“ se v poslední době setkali a jak se jim ho podařilo „rozlousknout“. Z odpovědí je zřejmé, že někteří zažívali i docela perné situace, které mají naštěstí dobré konce. Velmi podobně jako v pohádkách…

Dohodáři mají nárok na veškeré překážky v práci, ale bezplatně

Pokračujeme v seriálu o novele zákoníku práce se zaměřením na změny týkající se dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Zatímco v listopadovém čísle jsme se věnovali především rozvrhu pracovní doby a její evidenci u „dohodářů“, v tomto díle se zaměříme na institut překážek v práci na straně „dohodářů“, které jsou na rozdíl od zaměstnance na hlavní pracovní poměr bezplatné, a také na nárok na dovolenou, který jim vznikl právě v souvislosti s přijetím novely zákona.

Pět základních kroků udělá vaší facebookovou stránku bezpečnější a přehlednější

Druhým dílem pokračujeme v tématu Facebook. Po popisu algoritmu zobrazování příspěvků na sociální síti Facebook a upřesnění, jaký obsah se ve skutečnosti dostane k fanouškům stránky, si v následujícím textu popíšeme základní bezpečnostní opatření, která by měla předejít případnému zneužití vašich stránek. Vybrali jsme jich celkem pět. Pomohou zabránit nechtěnému znepřístupnění stránek nebo zahlcení obsahu vulgárními či hanlivými výrazy.

Právní poradna: Termín dne otevřených dveří zřizovatel nemůže v žádném případě nařídit

Stalo se už normou, že se brány základních škol v zimě před zápisy otevírají veřejnosti, a hlavně novým prvňáčkům a jejich zákonným zástupcům, aby mohli nasát atmosféru, blíže poznat prostředí a třeba se i definitivně rozhodnout, která základní škola vlastně bude pro ně ta pravá. Může ale termín dne otevřených dveří stanovit sám zřizovatel a umožnit bez dalšího přístup veřejnosti do výuky?

Právní poradna: I žádost zřizovatele o informace na individuální odměňování musí splňovat platový test

Konec roku se nese pravidelně ve znamení sestavování rozpočtu obce, plánování výše provozního příspěvku škole a také vyplácením odměn. Mnoho zřizovatelů se před projednáním o mimořádné odměně řediteli školy uchyluje k žádostem o přehled vyplácených odměn jednotlivým zaměstnancům školy (pedagogickým i těm nepedagogickým) v průběhu právě končícího kalendářního roku. Má ale zřizovatel na něco takového právo, když se navíc na výplatách zaměstnanců školy nijak finančně nepodílí?

Postavení pověřence v organizacích prý není dobré. My máme ale jiné zkušenosti, a za to děkujeme!

Spolupracujete se svým pověřencem, zvykli jste si na něj a už je běžnou součástí vaší školy? Nebo naopak o něm nechcete slyšet, protože je vlastně celé to GDPR hrozná hloupost? V tomto roce se Úřad pro ochranu osobních údajů zapojil do velké celoevropské kontroly pověřenců. Předběžný výsledek? Jednoduše řečeno nic moc. A jaká je naše zkušenost? Není to vůbec tak hrozné, jak by se mohlo zdát. A za to vám na konci roku 2023 děkujeme.