Dnešní škola má málo času zabývat se emocemi a zajímat se, v čem a jak dítě žije

„Přijďte nám ty děcka spravit!“ je prý jedna z nejčastějších vět, kterou používají školy při jednání s olomouckým Sdružením D. Tato nezisková organizace pomáhá převážně formou výchovné dramatiky řešit problémy ve třídních kolektivech, nechává děti zažít emocionální situace a lépe se tak na ně připravit nebo se s nimi vyrovnat. Kdo za Sdružením D stojí, jakou má historii a co je jeho cílem, vysvětluje zakladatel a ředitel Pavel Němeček.

Právní poradna pro školu III: V rozhodnutí o pokračování v základním vzdělávání může ředitel stanovit tzv. rozvazující podmínku

Zákonní zástupci požádali školu písemnou formou o pokračování v základním vzdělávání svého dítěte po splnění jeho povinné školní docházky. Dosavadní školní prospěch tohoto žáka byl totiž ve dvou předmětech nedostatečný. Může ředitel vydat rozhodnutí o pokračování ve školní docházce s podmínkou úspěšného absolvování právě probíhajícího ročníku?

Pověřenec: Pozor na ročenky, které zveřejňujete na webu školy.

Každá škola, ať už mateřská či základní, slaví někdy výročí. Svátek založení školy, navíc když jde třeba o 50 nebo 100 let, se často pojí s vydáním publikace, která zajímavě popisuje historii. Právě na ročenky si posvítil Úřad pro ochranu osobních údajů a ve své nedávno zveřejněné výroční zprávě uvedl informace o podmínkách zpracování osobních údajů v případě vydání takové publikace.  

Jak se vyvíjelo školství v době normalizace, prozradí vzpomínky nedávných pamětníků

Druhou polovinu 20. století by mnozí ještě za historii vůbec neoznačili. Většina z nás alespoň část uvedeného období zažila, takže nám možná nepřijde ani zajímavé na něm něco zkoumat. Vždyť některé události jako by se staly teprve nedávno. Byl to ale čas velkých změn, a to nejen na úrovni celospolečenské, ale i v jednotlivých segmentech společnosti. A právě vývoj školství a pedagogické profese v době normalizace popisuje kniha autorů Jiřího Zounka, Michala Šimáně a Dany Knotové s názvem: „Normální život v nenormální době. Základní školy a jejich učitelé (nejen) v období normalizace“. Publikace nechává čtenáře nahlédnout do každodenního života základní školy pohledem učitelů. Hlavním zdrojem totiž bylo vyprávění pamětníků – tehdejších učitelů.