Krátce ze školství: Novely zákonů a české školství v mapách. To vše přinesl květen.

Květen přinesl změny v rozsahu a výpočtu přímé pedagogické činnosti pro zástupce ředitelů a pro financování zájmového vzdělávání. Účinný se stal zákon, který odsouvá povinnost evidovat dokumenty v elektronické spisové službě. A Česká školní inspekce představila stav školství pomocí názorných map.

Strategie uvádí kam, kdy a jak směřovat společné kroky vedoucí k modernizaci školství

Klíčovým dokumentem pro rozvoj českého školství je od počátku roku 2021 Strategie 2030+. Odpovědnost za její realizace má odbor vzdělávací politiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Jeho ředitel Jaromír Beran považuje dosavadní implementaci za úspěšnou. Do života českého regionálního školství se podle něj podařilo uvést několik projektů, jež povedou k naplnění cílů strategie. A mnohé další se plánují.

Regionální školství a volby 2021: Jaké mají plány jednotlivé volební strany?

Blíží se říjnové volby do Poslanecké sněmovny a společností rezonuje množství témat. Jedním z nich je regionální školství. Všechna volební uskupení, která mohla v polovině letních prázdnin podle volebních průzkumů překročit 1,5 % získaných voličských hlasů, nabízejí pro oblast regionálního školství vlastní řešení. Jaká to jsou, v čem se liší a zda jsou tyto sliby realizovatelné, analyzujeme v následujícím článku.

Letní škola (nejen) pro ředitele měla obrovský úspěch!

Konec léta využili mnozí ředitelé ke vzdělávání o regionálním školství. Letní školu (nejen) pro ně uspořádaly vůbec poprvé SMS-služby. Unikátního online školení se zúčastnilo přes 60 lidí, byli mezi nimi nejen ředitelé mateřských a základních škol, ale i vedoucí zaměstnanci a zástupci odborné veřejnosti. Na programu bylo celkem devět přednášek od sedmi lektorů. „Tak pozitivní ohlasy pro nás znamenají impuls k pořádání dalších vzdělávacích akcí,“ těší pořadatele.

I při přihlašování do online soutěží dejte pozor na podmínky

Online soutěže patří k oblíbeným prostředkům, jak dětem zpestřit školní výuku. Již před koronavirovými omezeními je školy často využívaly k vzájemnému měření sil, v období distanční výuky vlastně ani neměly na výběr, neboť online se dělalo úplně všechno. S novým školním rokem je toto téma opět aktuální. Na co si dát pozor při zapojení třídy do online prostoru?