Rozhovor: Bolesti malých zřizovatelů se bohužel týkají 50 procent všech škol v ČR

Každý, kdo byť jen trochu sleduje média, už musel zaregistrovat výzkumnou organizaci PAQ Research. Ta se v posledních měsících stala jedním z hlavních nositelů návrhů, jak změnit regionální školství, aby bylo efektivnější, modernější a poskytovalo kvalitnější vzdělávání. Ústředními postavami těchto analýz jsou Karel Gargulák a Jan Zeman. A právě s nimi jsem si povídala o tom, zda a proč je nutné uvažovat o spojování škol, co na našem decentralizovaném systému nefunguje a proč by pro nás měly být vzorem jiné evropské, především severské státy.

Právní poradna: Finanční prostředky získané z úplaty za vzdělávání lze využít na provoz školy či zařízení

Úplatu za předškolní vzdělávání, školní klub či družinu stanovuje pro školní rok 2024/2025 poprvé zřizovatel. Informaci o výši úplaty ovšem předává zákonným zástupcům a ostatní veřejnosti ředitel školy, zároveň vybrané finance jsou příjmem školy. Jak má ředitel informovat veřejnost o výši stanovené úplaty? A je určeno nebo existuje ustálená praxe, na co by měla škola tyto peníze použít?

Rozvržení pracovní doby ve školství? Jedna z nejsložitějších otázek zaměstnaneckého poměru

Obecná pravidla pro rozvržení pracovní doby zaměstnanci upravuje zákoník práce. Existuje ovšem mnoho oborů, kde platí také zvláštní pravidla. Jedním takovým je i školství a pracovní doba pedagogických zaměstnanců ve školách. Tématu se věnoval dubnový webinář ze série Po škole s Evou Janečkovou, který je určen zdarma pro klienty pověřenců SMS-služby, s. r. o. A jelikož se tento díl setkal s mimořádným ohlasem, rozhodli se specifika rozvrhu pracovní doby u pedagogů vysvětlit i ve zpravodaji.

Praxe již ukázala, kdy je možné kameru ve škole mít a kdy ne

Blíží se konec školního roku, což je i doba plánování prázdnin a nového školního roku. Možná nyní také zvažujete, že na budovu školy, v areálu školy, nebo dokonce přímo do školy nainstalujete kamery, protože v uplynulých měsících došlo v daných prostorách ke konfliktům mezi žáky nebo k poškození majetku. Jenomže pozor. Škola ve většině případů nemá oprávnění instalovat kameru za účelem zajištění ochrany života a zdraví osob. Snímat prostor může pouze kvůli ochraně majetku – školy nebo třetích osob.